Bevásárlókosár

Tételek
Kategóriák

US Eagle / Sas 2018 1/10 uncia arany pénzérme

US Eagle / Sas 2018 1/10 uncia arany pénzérme
Gyártó: US Mint
Cikkszám: G-US-Eagle1-10oz18
Készletállapot: Rendelhető (7-14 nap)
LeírásKérje napi árajánlatunkat, ha nincs ár feltüntetve!

Amerikai Arany Sas (Gold Eagle)

A fehérfejű rétisas az USA nemzeti madara, az elnöki címerben már 1782 óta szerepel. Több bennszülött észak-amerikai kultúra szent madárnak tartotta. Nem csoda, hogy ez a szimbólum került a legismertebb amerikai aranypénzekre is.

A hetvenes évektől – az aranystandardtól történő teljes „megszabadulás” után – ismét birtokolhattak az amerikaiak aranyat. Befektetési célra felélesztették a sasos hagyományt, és 1986-ban megkezdték a Gold Eagle befektetési pénzérmék verését, az egyetlen aranypénzét, amelynek aranytartalmát az USA kormánya garantálja.

Törvényi előírás, hogy ezek csak hazai, újonnan bányászott aranyból készülhetnek, a kopásállóság érdekében az aranyat ezüsttel és rézzel ötvözik, így a finomsága 22 karátos (917/1000).

A gyűjtők és befektetők négyféle méretből választhatnak, melyek elő-és hátlapja (az aranytartalom jelzésén kívül) teljesen azonos:

Az érmék előlapján Saint-Gaudens híres, szemből, a felkelő nap előtt ábrázolt „Lady Liberty” nőalakja látható az eredeti Eagle forgalmi érmékről. A hátlapra viszont új motívumot terveztek, egy (fehérfejű réti)sas-család formájában, amely az amerikai családi tradíciókra utal.

Az érméket a mindenkori keresletnek (és aranymennyiségnek) megfelelő mennyiségben, sokmilliós darabszámban verik. A gyűjtők számára készítenek limitált sorozatú tükörveretű példányokat is.

A mai amerikai Sas érméről, és történelmi elődeiről szóló részletesebb írásunkat IDE KATTINTVA olvashatja.

 

US Eagle / Sas 2018 1/10 uncia arany pénzérme
Érmeadatok
Anyag arany
Tömeg 3,393 g
Finomság 917/1000
Tiszta tömeg 3,11 g
Átmérő 16,5 mm
Névérték 5 USD
Gyártó US Mint
Kibocsátás éve 2018
Kiadott darabszám n/a
Tanúsítvány nincs
Díszdoboz nincs
Ezüst Panda Online Érmebolt © 2018 || A honlap az OpenCart szabadfelhasználású szoftverével készült. || A programozói munkákat a HesW végezte el.