Bevásárlókosár

Tételek
Kategóriák

Hírlevél 2017/01 - január 27.

 

Érmeboltunk ismét jelentkezik rövid hírlevelével, melyben néhány hetente igyekszünk megismertetni vásárlóinkat, gyűjtőtársainkat újdonságainkkal, rövidtávú beszerzési terveinkkel.

Tartalom: 

Krugerrand jubileum * Egy rossz hír * Hattyú csillagkép * Kakas éve * Afrikai unciákKrugerrand jubileum

A Dél-Afrikai Köztársaság a világ egyik legjelentősebb aranykitermelője. 1967-ben kezdték meg a Krugerrand arany érmék verését, azzal a céllal, hogy az országban bányászott aranyat világszerte értékesítsék. Ez olyan jól sikerült, hogy egy ideig egyeduralkodónak számított a világpiacon, állítólag még ma is több van belőle forgalomban, mint az összes többi befektetési arany érméből együttvéve. Misztikumát növelte, hogy a gyarmati háborúk idején Afrikában a fegyverekért (és sok minden másért) ezzel fizettek, majd az apartheid rendszer elleni embargó miatt sokáig tilos volt Európába és az USA-ba importálni.  

Az 50. jubileumra a verde korlátozott számú (100.000 db) egy unciás Krugerrandot ad ki lézergravírozott verdejellel, amely az „50. évforduló 1967-2017” feliratot foglalja magában. Érdemes vásárolni a verdefényes érmékből, a gyűjtők világszerte hamar elkapkodják ezt a mennyiséget. 


Egy rossz hír

Sokáig vártuk a 2013-ban a Karbunkulussal indult Világ kincsei (Treasures of the World) ezüst sorozat 2016-os érméjét. A verde érdeklődésünkre szűkszavúan annyit közölt, hogy nem folytatják a sorozatot, az így a három érmével teljes.

Azt gyanítjuk, hogy technikai nehézségek állnak e mögött, már a 2015-ös Türkiz érme is emiatt késett. Biztos nem könnyű az érmébe dolgozni a „kincseket” tartalmazó tokot.

Hogy ez az eddig kiadott érmék értékét növeli-e, azt nem tudni, a korábbi hasonló, Ausztrália kincsei (2007-2011) sorozat tagjainak árai mindenesetre már igen magasak.    


Hattyú csillagkép

Eleve három darabosra tervezték viszont az ausztrál Északi égbolt (Northern Sky) sorozatot. A homorú érmék nagyon szép kivitelben ábrázolják az északi félteke egy-egy ismert csillagképét, a Cassiopeia és a Nagy Medve (Ursa Maior) után ezúttal a Hattyú (Cygnus) csillagképet.

Az ezt megelőző, szintén három darabos Déli égbolt sorozat érméi nagyon értékesek (a Dél Keresztje 6-700 Euro), de már a Cassiopeia is közel duplájára drágult.   

 

 


Afrikai unciák

Ahogy már 2004 óta megszokhattuk, Szomália idén is kiadta az elefántos érméjét. A befektetési terméknek indult, majd a gyűjtők körében hamar igen népszerűvé vált ezüstökből 2017- ben is készül majd normál, aranyozott és színes változat.

A másik, drágulásra szintén „hajlamos” ezüst érme a rusztikus kivitelű ruandai „Afrikai Uncia (The African Ounce)”, amely az idén vízilovat ábrázol. Az érméket a neves bajor állami pénzverde készíti, így a minőségért és az ezüsttartalomért nem kell aggódnunk. 

 

 


Üdvözlettel,

Keszthelyi István és Judit

Ebben a kategóriában nincsenek termékek.
Készletállapot: Csak a készleten lévők / Minden termék
Ezüst Panda Online Érmebolt © 2019 || A honlap az OpenCart szabadfelhasználású szoftverével készült. || A programozói munkákat a HesW végezte el.