Menü
Your Cart

Gy.I.K


Gyakran Ismételt Kérdések

 

"Minek a rövidítése az "oz"? Mennyi egy uncia?"

"Akkor egy 1 unciásnak nevezett érme a mérlegen miért nem pont 31,103stb gramm?"

"Melyik a legnagyobb finomságú érme?"

"Kapok certifikátot az érméhez?"

"Kapszulában adják át az érméket?"

"Az Önök termékei Good Delivery minősítésűek / listásak?"

"Azt az érmét kapom, amelyiket a fényképen látok?"

"Én egy bontatlan dobozú érmét kérek, nem azt ami a fotón van!"

"Láttam a neten, hogy az ezüst tőzsdei ára 4000 Ft. Mitől lesz egy mai érme ennek a kétszerese, vagy még több ?"

"Miért szerepel sok érménél ár helyett N/A jelölés? Kaphatók ezek?"

"Van üzletük? Át lehet személyesen venni az érméket?"

"Érdemes egyáltalán nemesfémet venni? Minek?"

 


"Minek a rövidítése az "oz"? Mennyi egy uncia?"

A nemesfémek tömegét gyakran a középkorból származó, Franciaországból elterjedt "troy" mértékegységekkel fejezik ki. A troy uncia (angolul: troy ounce, rövidítve oz) 31,1034768 gramm. Ennek 480-ad része a "grain. Az árutőzsdéken is ebben az unciában jegyzik a nemesfémek árát.

(Nem tévesztendő össze az angolszász országokban még mindig széles körben használt "avoirdupois" unciával, ami csak 28.3495 gramm, a font /pound/ 1/12-ed része. Konzervdobozokon, illatszeres flakonokon olvashatjuk.)

"Akkor egy 1 unciásnak nevezett érme a mérlegen miért nem pont 31,103stb gramm?"

 A nemesfém érméknél unciában a tiszta nemesfémtartalmat adják meg. Egy 1 unciás Krugerrand arany például 91,66% színaranyat, és 8,43% rezet tartalmaz (vagyis 22 karátos:-). Az érme a mérlegen 1,0909 unciát, azaz 33,93 grammot nyom, ebből pontosan 1 uncia (31,103 gramm) a színarany, a többi a réz.

A 99,9%-os finomságú érméknél persze minimális a "többlet-tömeg".

"Melyik a legnagyobb finomságú érme?"

 A 2008-ban kiadott 1 unciás kanadai arany Maple Leaf érme 99,999%-os finomságú (angol szójátékkal "five-nine-fine" - öt kilences finom).

Az ezüstérméknél a legnagyobb finomság a 99,99%-os ("four-nine-fine"), ezt alkalmazza évek óta a kanadai verde Maple Leaf és egyéb érméinél. 2017-től az ausztrál Perth Mint Lunar ezüst érméi is "négy-kilences" finomságúak.

"Kapok certifikátot az érméhez?"

A verdék csak a limitált kiadású, általában díszdobozzal is ellátott érmékhez adnak certifikátot (az érme adatait, esetleg sorszámát tartalmazó műbizonylatot). Nem kapunk certifikátot például a kilós ezüst érmékhez, vagy az egy-két unciás drága befektetési aranyakhoz sem! Mi a verdéhez igazodunk, saját, magyar nyelvű műbizonylatot nem adunk az érméhez, csak ha a vevő kéri - akkor természetesen szívesen kiállítunk egyet, akár magyar, angol vagy német nyelven. Az eladott termékekhez természetesen számla mindig jár, amelyet bejegyzett és ellenőrzött nemesfém-kereskedőként állítunk ki.

A mi álláspontunk az, hogy egy - verdei certifikáttal el nem látott - érme mellé adott papír nem jelent nagyobb biztonságot, mivel az érmébe nincs sorszám ütve, ezért akár hamis érme mellé is csatolhat valaki egy eredeti, vagy hamisított bizonylatot. Kereskedő vagy tapasztalt gyűjtő tudja, mihez adott a verde certifikátot, nekik történő eladáskor nem előny egy ilyen "kereskedői certifikát", nem igazolja az érme valódiságát. Különösen rossz gyakorlat, ha a kereskedő egy közismert nemzetközi verde, gyártó által az érme mellé adott certifikátot a sajátjával helyettesíti. Később, főleg külföldön történő eladásnál ezt nagyon nem értékelik.

Különleges az arany- és ezüstrudak helyzete: ezek közül a kisebbeket ma már bankkártya-szerű tokban szállítják, az aranyaknál a tok és a rúd (lapka) is számozott, tehát valóban certifikátként szolgál. Érdekes, hogy pont a nagy, fél kilós, kilós öntött aranyrudakhoz nem jár ilyen!

Összefoglalva: a verdei bizonylatot mindig átadjuk, kérésre mi is szívesen kiállítunk egyet céges papíron, pecséttel, eredeti aláírással.

"Kapszulában adják át az érméket?"

Mindig! A verdéből nem egyedi kapszulában vagy fóliatokban, hanem gyűjtőcsomagolásban (tubusban) érkezett érméket magunk tesszük egyesével a legjobb minőségű, megfelelő méretű német Lindner kapszulába (szakszerűen, kesztyűben). Egy kapszula értéke kb. 50-100 Ft, ez benne van az érme árában. Nem mindenki tesz így, komoly külföldi cégek is papír- vagy nejlontasakban küldik az ilyen érméket.

"Az Önök termékei Good Delivery minősítésűek / listásak?"

Ide kattintva olvasható írásunk, amely részletesebben elmagyarázza, hogy mi az LBMA és a Good Delivery minősítés.

"Azt az érmét kapom, amelyiket a fényképen látok?"

Ez valószínűtlen. Amikor az első példányok beérkeznek egy adott érméből, egyet lefotózunk, és általában mindjárt el is tesszük a saját gyűjteményünkbe (a kereskedő-gyűjtő privilégiuma:) . Ezek a fotók kerülnek fel a webáruházba, és ezeket használjuk, amíg az érmét hirdetjük. A Vevő természetesen pontosan ugyanilyet kap, csak a certifikát sorszáma más (díszdobozos érméknél). Ha változik egy érme képe, csomagolása, stb., akkor új fotókat teszünk fel. 

"Én egy bontatlan dobozú érmét kérek, nem azt ami a fotón van!"

Az előző kérdéshez kapcsolódik ez is. A Vevő egy ugyanolyan, vadonatúj érmét kap, amit nem vettünk ki a kapszulájából. A dobozt természetesen ki kell nyitnunk, hogy meggyőződjünk róla, a verdénél beletették-e az érmét és minden tartozékát, és azok hibátlanok-e. Mindezt nagy óvatossággal, szakszerűen végezzük, fehér kesztyűben, ahogy illik. (A kapszulából kivett, asztalon lefotózott saját példányaink is sértetlenek maradnak.)

"Láttam a neten, hogy az ezüst tőzsdei ára 4000 Ft. Mitől lesz egy mai érme ennek a kétszerese, vagy még több ?"

 A tőzsdei ár csak papíron, tonnaszám adott-vett ezüstre érvényes. Mire ebből érmét vernek, és az eljut szerte a világba, az ára majdnem a duplája lesz (aranynál fajlagosan kisebb a rárakódó költség). Az állam is ráteszi a 27% ÁFÁ-t, mint bármilyen más termékre.

 Az árakat ennél még nagyobb mértékben térítik el a tőzsdeitől maguk a gyűjtők. Amint egy adott év érméjének verését lezárják, és elkezdik a következő évi érméket készíteni és szállítani - gyakran már októberben vagy novemberben -, és már csak "másodkézből" lehet hozzájutni, érezhető az áremelkedés.

 A milliós darabszámban vert "befektetési ezüstök" - mint pl. az USA Silver Eagle, vagy a kanadai Maple - esetében kisebb az áremelkedés, de még itt is megfigyelhető, hogy sokan szeretnék összegyűjteni az összes évjáratot, így az aukciókon vagy kereskedőknél felbukkanó régebbiek csak némi felárral szerezhetők meg.

 Ennél nagyobb az áremelkedés a 250-300.000 példányban, évente változó motívummal vert ausztrál érméknél: itt az év lezárásakor kb. 20%-kal emelik a nagykereskedők az adott év "maradék" érméinek árát.

 A limitált (10.000, 7.500, vagy csak néhány száz) példányszámban vert érmék ára és későbbi áremelkedése már csak minimális mértékben követi az ezüst árát. Itt a kereslet-kínálat, vagyis "a fókák és az eszkimók" aránya határozza meg az árakat.

"Miért szerepel sok érménél ár helyett N/A jelölés? Kaphatók ezek?"

Az ár helyett N/A (nincs adat) jelölés általában együtt jár a "Nincs készleten" vagy "Beszerezhető, kérje ajánlatunkat" megnevezéssel. Ez azt jelenti, hogy az érme jelenleg nem kapható, de szinte minden gyűjtői darab előbb-utóbb felbukkan a szállítói hálózatunkban, csak idő és türelem kérdése. Ezeket szívesen felkutatjuk, és adunk árajánlatot. Ezért hagyjuk fent ezeket az érméket is a webáruházban, valamint azért, mert - ez saját tapasztalatunk - a verdéknél is nehéz információt szerezni egy-egy korábbi érméről, sorozatról. Akár beszerezhető, akár nem, a gyűjtőknek fontos információt adhat.

Változó árú, adott évi befektetési arany terméket azért láthat ár nélkül, mert webáruházunkban nem változnak automatikusan az árak a tőzsdei árváltozásokkal. A ritkábban keresett méretek árait nem állítjuk be, itt a "Kérje napi árajánlatunkat" felirat ad útmutatást. Ajánlatot az ermek@ezustpanda.hu email címen, vagy a 30/891-1113-as telefonszámon tudunk adni.     

"Van üzletük? Át lehet személyesen venni az érméket?"

Üzletet vagy nyilvános irodát egyelőre nem tartunk fent. Budapesten, kölcsönösen megfelelő helyszínen szívesen találkozunk ügyfeleinkkel, akár az érmék "élőben" történő megmutatása, vagy a megrendelt termékek díjmentes átadása ügyében. Ez mindig egyéni megbeszélés kérdése. 

"Érdemes egyáltalán nemesfémet venni? Minek?"

Ezzel kapcsolatos őszinte és személyes véleményünket ITT foglaltuk össze.

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.