Bevásárlókosár

Tételek
Kategóriák

Amerikai Sas (Eagle) arany és ezüst érmék


A fehérfejű rétisas az USA nemzeti madara, az elnöki címerben már 1782 óta szerepel. Több bennszülött észak-amerikai kultúra szent madárnak tartotta. Nem csoda, hogy ez a szimbólum került a legismertebb amerikai aranypénzekre is.

Sasos aranypénzeket már a 18. század vége óta vertek az USA-ban. Elnevezésük köznyelvinek tűnik, pedig törvényben határozták meg: a 15 gramm színaranyat tartalmazó (900-as finomságú) 10 dollárost nevezték Eagle-nek („egy sas”), a 7,5 grammos 5 dollárost „Fél sas” (Half Eagle), a feleekkora 2,5 dollár névértékű aranyat pedig „Negyed sas” (Quarter Eagle) néven illették. Mindhárom méretű érme túloldalán elsőként a Gobrecht tervezte „koronás fej” (Coronet Head), majd a Pratt illetve Saint-Gaudens tervezte „indián fej” (Indian Head) volt látható. A 30 gramm színaranytartalmú 20 dolláros a híres „Dupla sas” (Double Eagle).

Történelmi szempontból utóbbi a legfontosabb, mégpedig az Augustus Saint-Gaudens (1848-1907) szobrász által Roosevelt elnök felkérésére tervezett "Liberty" nőalakos / sasos változata, amely 1907 és 1933 között készült, 1908-tól az azóta is használt „In God We Trust” (Bízunk Istenben) mottóval. Az 1933-as kiadás egyetlen fennmaradt darabja jelenleg a világ legdrágább érméje.

Miután a kormány a gazdasági válság miatt elrendelte az aranystandard rendszer korlátozását, és a már elkészült, de ki nem adott majd félmillió érme beszolgáltatását és beolvasztását (az amerikaiak több mint 4 évtizeden át nem birtokolhattak aranyat!), egy tucatnyi példányt kiloptak a verdéből. A hatóságok nagy munkával egyenként „levadászták”, és elkobozták ezeket a sasokat. Egyetlen érmét nem találtak, ez végül 1996-ban bukkant fel egy kereskedőnél. Hatévi jogi hercehurca után – amely az illegálisan fennmaradt érme, mint tárgy pénzeszközzé történő „előléptetését”, mintegy újra kiadását célozta – 2002-ben legalizálták az érmét, és a Sotheby’s aukcióján árverezhették el 7.590.020 dollárért mindössze 9 perc alatt! Azért lett 20 a vége, mert meg kellett fizetni a névértéket is az újrakiadás miatt… Ha valaki aggódna az összeg sorsa miatt: 3,3 milliót az amerikai kincstár, 3,3 milliót a tulajdonosa kapott, 990 ezer pedig az árverési jutalék volt.

A hetvenes évektől – az aranystandardtól történő teljes „megszabadulás” után – ismét birtokolhattak az amerikaiak aranyat. Befektetési célra felélesztették a sasos hagyományt, és 1986-ban megkezdték a Gold Eagle befektetési pénzérmék verését, az egyetlen aranypénzét, amelynek aranytartalmát az USA kormánya garantálja.

Törvényi előírás, hogy ezek csak hazai, újonnan bányászott aranyból készülhetnek, a kopásállóság érdekében az aranyat ezüsttel és rézzel ötvözik, így a finomsága 22 karátos (917/1000).

A gyűjtők és befektetők négyféle méretből választhatnak, melyek elő-és hátlapja (az aranytartalom jelzésén kívül) teljesen azonos.

Az Eagle aranyak névértéke – akárcsak a többi befektetési érméé – szimbolikus, mindenkori értéküket az arany napi ára határozza meg.

Az érmék előlapján Saint-Gaudens híres, szemből, a felkelő nap előtt ábrázolt „Lady Liberty” nőalakja látható az eredeti Eagle forgalmi érmékről. A hátlapra viszont új motívumot terveztek, egy (fehérfejű réti)sas-család formájában, amely az amerikai családi tradíciókra utal.

Az érméket a mindenkori keresletnek (és aranymennyiségnek) megfelelő mennyiségben, sokmilliós darabszámban verik. A gyűjtők számára készítenek limitált sorozatú tükörveretű példányokat is.

Egészen különleges, gyönyörű (és drága) darab az eredeti forgalmi 20 dolláros aranypénz „Ultra High Relief” magas dombornyomású változata, amely 2009-ben készült, és az eredetinél egy picit több, 1 uncia színaranyat tartalmaz. Saint-Gaudens tervei szerint az érme 1907-ben is ilyen veretű lett volna, csak az akkori technikai szinten nem tudták tömegével gyártani, ezért csökkentettek Lady Liberty és a sas domborulatain.


Az amerikai ezüst Sas az Egyesült államok hivatalos befektetési pénzérméje. 1986-ban kezdték meg a verését, és azonnal nagy sikert aratott. Azóta változatlan motívummal adják ki, csak az évszám változik az érméken. Törvényi előírás, hogy csak az USA-ban bányászott ezüstből állítható elő a 99,9% színezüstöt tartalmazó, szép selyemfényű érmék.

Az amerikai kormányzat engedélyezte az érmék nyugdíj-előtakarékossági számlák terhére történő vásárlását. 

Az érmék iránt hatalmas a kereslet világszerte, az eladott éves példányszám 2014-ben már átlépte a 40 milliót. 

Az ezüst Sasokat 20 db-os, légmentesen záródó verdei tokban forgalmazzák, ebből tesszük mi egyedileg kapszulába. Nagy mennyiség esetén 25 db tokot, összesen 500 érmét tartalmazó, a US Mint pecsétjével ellátott "monster box" is vásárolható.

 

Megjelenítés Listában / Táblázatban
Készletállapot: Csak a készleten lévők / Minden termék
Termékek száma oldalanként
Rendezés
  Amerikai Sas  - US Eagle - 2016 3 uncia ezüst szett
Jubileumi kiadás az USA pénzverdéjétől! Először 1986-ban készült ezüst Sas a US Mint-nél. A 30...
NA
20x US Eagle - Sas 2019 1 uncia ezüst pénzérme
Az Eagle érméből rendelhető 20 db-os befektetési csomag, légmentesen zárt verdei tubusban!  ..
176.000 Ft
Nettó ár 138.583 Ft
US Eagle - Sas 2019 1 uncia ezüst pénzérme
Hamarosan érkezik a 2019-es Sas!   Az American Silver Eagle, más néven Liberty Eagle az U..
8.960 Ft
Nettó ár 7.055 Ft
US Eagle / Sas 1 uncia arany pénzérme vegyes évjáratok
  Amerikai Arany Sas (Gold Eagle) legnagyobb, egy unciás változata, használt érmék, évjára..
466.670 Ft
Nettó ár 466.670 Ft
US Eagle / Sas 2019 1 uncia arany pénzérme
  Amerikai Arany Sas (Gold Eagle) legnagyobb, egy unciás változata   A mai..
474.270 Ft
Nettó ár 474.270 Ft
US Eagle / Sas 2019 1/10 uncia arany pénzérme
Kérje napi árajánlatunkat, ha nincs ár feltüntetve! Amerikai Arany Sas (Gold Eagle) A fehé..
51.150 Ft
Nettó ár 51.150 Ft
US Eagle / Sas 2019 1/2 uncia arany pénzérme
  Amerikai Arany Sas (Gold Eagle) fél unciás változata Ha ár nincs feltüntetve, kérje nap..
NA
US Eagle / Sas 2019 1/4 uncia arany pénzérme
Kérje napi árajánlatunkat! Amerikai Arany Sas (Gold Eagle) negyed unciás változata   ..
NA
Ezüst Panda Online Érmebolt © 2019 || A honlap az OpenCart szabadfelhasználású szoftverével készült. || A programozói munkákat a HesW végezte el.