Menü
Your Cart

Mi az LBMA és a Good Delivery minősítés?

Az LBMA

A fizikai arany és ezüst kereskedelmének egyik legfontosabb központja a londoni nemesfémtőzsde, ennek szervezete az LBMA (London Bullion Market Association). Ez számos nagy bank és nemesfémgyártó, kereskedő cég szövetsége, amely amellett, hogy naponta kialakítja a nemesfémek irányadó árfolyamát, előírásokat is meghatároz a tőzsdén forgalmazható nemesfém termékek minőségére vonatkozóan.

A Good Delivery szabvány

A „Good Delivery” (kb. „teljesítésre/szállításra elfogadható”) szabvány előírja, hogy milyen minimum követelményeket kell teljesíteni egy nemesfém rúd gyártójának ahhoz, hogy a terméke egy londoni tőzsdei kontraktus fedezeteként elfogadható legyen. Itt nem a kisbefektetők által ismert termékekről van szó: egy szabványos aranyrúd pl. 350-430 unciás (10,9 – 13,4 kg-os), legalább 995/1000 finomságú. Az ezüstrúd 750-1100 unciás (23 - 34 kg-os), és 999/1000 finomságú. Előírják a rudak alakját, és a gyártói jelzéseket is (gyártói pecsét, öntés dátuma stb.)..   

A Good Delivery lista (GDL)

Az LBMA által vezetett „Good Delivery” listán olyan gyártó cégek szerepelnek, amelyek a szabványnak megfelelő rudakat gyártanak. A szervezet ezt szigorúan és rendszeresen ellenőrzi, a „Current" (jelenlegi)” listáról le is lehet kerülni a „Former” (korábbi) elfogadott gyártói listára.

A Good Delivery listán tehát nem a kiskereskedelemben forgalmazott rudak, érmék szerepelnek, hanem azok gyártói közül a tőzsdén elfogadott nagyméretű rudakat is előállító cégek. A kérdésnek annyiban van jelentősége, hogy a listán szereplő, szigorúan ellenőrzött gyártók kisebb termékei (akár érméi) is megbízhatók, jó minőségűek, és a világon mindenhol elfogadottak.

A nálunk is kapható Argor-Heraeus rudak gyártója például szerepel a listán, akárcsak az ausztrál Perth Mint, a Royal Canadian Mint, vagy a Pandák aranyát előállító kínai öntöde is. 

A legnagyobb presztízs az LBMA döntőbírájának (referee) lenni: ez az öttagú testület vesz részt a többi jelentkező elbírálásában, és folyamatos monitorozásában. A díszes testületbe három svájci cég (Argor-Heraeus, PAMP SA, és Metalor) mellett a dél-afrikai Rand Refinery, és egy japán feldolgozó delegál képviselőt.  

Fotó: By Szaaman (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Nincs listázható termék ebben a kategóriában.

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.