Menü
Your Cart

A nemesfém befektetés formái - kell egyáltalán?


Először is az alapkérdés: MINEK egyáltalán nemesfémbe fektetni?
 

Befektetési tanácsok, elemzések helyett álljon itt személyes „befektetési manifesztónk”. A pénzérmék („külföldi pénzek”) gyűjtésének szenvedélye gyerekkorból ered, nemesfém (kis)befektetővé felnőttként, biztonságot keresve váltunk. A webáruház létrehozását ezeknek, és külkereskedelmi szakmánknak az összecsengése predesztinálta -  nem csak egy termékkört kerestünk, amit árulhatunk, előbb voltunk befektetők, mint nemesfém kereskedők.

Az egyik lökést a könnyen mobilizálható, bárhol és bármikor értéket képviselő fizikai nemesfém birtoklásának vágya irányába a történelem adta. A viharos időszakokat a kisember csak akkor vészelte át, ha okosan előre gondolkodott, és persze szerencséje is volt. A mi családunkban is volt olyan nagypapa, aki bankban tartotta minden vagyonkáját, míg a hiperinfláció le nem nullázta az összes megtakarítását. Ha csak egy részéből arany érméket, vagy akár ezüstkanalakat vett volna, könnyebben átvészelte volna a válságot.

Nyugalmas korokban az ember hajlamos elkényelmesedni, költekezik, akár hitelből is, és nem gondol a jövőre. Ha mégis befektetne, akkor pár százalék kamatokat hasonlítgat olyan pénzügyi termékek között, amiket az sem ismer igazán, aki eladja. Pedig nem kell nagyon borúlátónak lenni ahhoz, hogy a közelmúlt és napjaink pénzügyi válságait, a politika által vezérelt, fedezet nélküli pénzkibocsátást látva azt gondoljuk: a mi vagy gyerekeink életében is jöhet egy vagy több válság, bankcsődök, hiperinfláció, az elektronikusan gyártott „papírpénz” elértéktelenedése.

A több ezer éve értéket képviselő fizikai nemesfém birtoklását egyfajta biztosításnak tekintjük. Nem számolgatjuk nagyon, mennyit ér éppen ma a „portfoliónk”, nem adunk el, ha feljebb mennek az árak, de rendszeresen veszünk egy keveset, ha épp van erre fordítható „felesleges” pénzünk. A tőzsdei nemesfémárakat gyakran a spekuláció, napi hírektől kiváltott tömeghisztéria hajtja, aminek hosszú távon semmi jelentősége. A nemesfém birtoklása viszont vagyonképzési és megőrzési stratégiánk része hosszú távra.

Ha nem lesz olyan esemény, ami miatt fel kell használnunk az aranyat-ezüstöt, annál jobb: majd az unokáink gurigáznak vele, és nekik is egy kis biztonsági hálót nyújt válságos időkre. Egyetlen kérdés a megfelelő tárolás – ez banki széfekben nem túl drágán megoldható.

Egy külföldi fórumon hallottuk, amint egy pénzügyi szakember a hallgatóságból a fizikai nemesfémbe fektetőket bírálta hozamokra, grafikonokra, trendekre hivatkozva. Míg az egyikük megszólalt: „Uram, mi nem befektetünk az ezüstbe, mi felhalmozzuk.” („We do not invest in silver, we stack it.”)

Ez a személyes véleményünk, amely nem minősül befektetési tanácsnak. :))


És most nézzük, hogyan lehet nemesfémbe fektetni!
 

Az aranyba, ezüstbe, platinába befektetni kívánók egyre növekvő tábora pénztárcájának és vérmérsékletének megfelelően az alábbiak közül választhat:


Nemesfém rudak 

A rudak mérete a tőzsdei tranzakciókhoz használt 1000 unciás (31 kg-os) ezüst- és 400 unciás (12 kg-os) aranyóriásoktól a kisbefektetők számára is elérhető méretű 2, 5, 10 grammos lapkákig terjed. Persze minél kisebb a rúd, annál nagyobb a fajlagosan rárakódó gyártási, szállítási költség, így egyre jobban elválik a rúd ára a tőzsdei ártól. Érdekes módon a kereskedelemben kapható rudak nem olcsóbbak az érméknél! Főleg Amerikában divat az ezüst- és aranyrudak gyűjtése: még a teljesen "durva" kivitelű rudak is numizmatikai felárral forognak a verde, az évjárat, a sorszám és a gyártó alapján. 

Az aranyrudakról szóló részletes írásunkat IDE KATTINTVA olvashatja.


Nemesfém érmék 

A nemesfém fizikai birtoklásának legkedveltebb módja az érmék vásárlása. "Befektetési érmének" (angolul bullion coin) a nagy darabszámban vert érméket nevezik, amelyek értékét nem befolyásolják jelentősen numizmatikai, gyűjtői szempontok, hanem napi áruk főként az adott nemesfém világpiaci árához igazodik. 

Befektetési, értékmegőrzési célra használhatók az általunk is forgalmazott nagy finomságú érmék, valamint a korábbi, még ezüsttartalommal rendelkező forgalmi érmék, amelyeket ma amerikai és német kisbefektetők 1-5 kilós zacskókban vásárolnak, és rejtenek el otthon rosszabb napokra. 

Az érmék előnyét az adja, hogy bármikor könnyen és gyorsan (bankokon és kereskedéseken keresztül) akár itthon, akár külföldön pénzzé tehetők. Kisebb értékük miatt vészhelyzetben alkalmasabbak kisebb összeg előteremtésére, vagy kifizetésére, mint a nagyobb értékű aranyak.


​Befektetési jegyek, tőzsdei alapok, részvények 

A nemesfém világpiaci áremelkedését befektetési alapok (ETF - Exchange Traded Funds) útján is kihasználhatja az, akinek a fizikai birtoklás nyűgös (mondjuk veszélyes környéken, garzonlakásban lakik, és fél az ágy alatt tartani az 1000-unciás ezüst és kilós aranytömbjeit :-) 

Egy alap befektetési egysége - a legkisebb vásárolható mennyiség - általában 1/10 uncia arany és 10 uncia ezüst. Ez egy részvény, vagy befektetési jegy. 

Ennek a befektetési formának az a hátránya, ami az előnye: a befektető nem látja a nemesfémet, meg kell bíznia abban, hogy az adott alapban valóban megvan-e az ígért mennyiségű nemesfém. Egyre több elemző gyanakszik, hogy az alapkezelők spekulációs céllal folyamatosan "shortolják" a nemesfémeiket, vagyis kevesebb van nekik, mint kellene... A befektetési jegyünk tehát annyit ér, amennyit az alap ér. 

A nemesfém áremelkedést elvben meg lehet lovagolni a bányák részvényeivel is, amelyek viszont magukban hordoznak egyéb, a nemesfémártól független kockázatot. A részvény árát leronthatja a rossz menedzsment, politikai kockázat, környezetvédelmi probléma és sok más tényező.


Hogyan alakulnak ki a tőzsdei árak? 


Ezüstár – LBMA Silver Price

A fizikai ezüst kereskedelmének egyik legfontosabb központja a londoni nemesfémtőzsde, az LBMA (London Bullion Market Association). Itt minden délben kialakítják (fixálják) a napi tőzsdei árat. Ez az LBMA Silver Price, amely a világ irányadó kereskedelmi ára gyártók, fogyasztók, kereskedők és nemzeti bankok számára. 

A módszer ősének az a XVII. századból eredő gyakorlat tekinthető, hogy az ezüstkereskedelemre királyi engedéllyel rendelkező néhány cég vezetői egy kávéházban összeülve ügyfeleik igényei alapján megállapodtak az árakban. A hírközlés fejlődésével ez az ár egyre hamarabb egyre messzebb jutott a világban. Az első feljegyzett kötés állítólag 1676-ban történt, és a legendás zsidó nemesfémkereskedő, Moses Mocatta nevéhez fűződik. 

1897. óta működik a napi fixing, hamarosan prompt (cash) árat, és 2 hónapos (forward) árat is meghatároztak angol fontban. 

1967-től azonnali (spot), 3, 6 és 12 hónapos árat határoztak meg, és a font mellett dollárban, majd később Euróban is közölték az árat. Már nem kávézgatnak együtt, hanem telefonon zajlik az árkialakítás, változatlanul unciában. 

2014. augusztus 14-ig  London Silver Fixing-nek hívták az így kialakított árat, melyet mindössze három cég, a régi (többször összeolvadt) kereskedőházak jogutódai állapítottak meg: a Deutsche Bank, a ScotiaMocatta, és a HSBC. 2014. augusztus 15-én lépett életbe a sokkal demokratikusabb, több résztvevős, átláthatóbb, modern elektronikus platformon működő rendszer. Az árat most kialakító aukciót most is délben tartják, az árat LBMA Silver Price-nak (LBMA ezüstárnak) nevezik.  

Aranyár – LBMA Gold Price

A londoni arany fixing (London Gold Fixing) nem indult ennyire régen, azt "csak" 1919. óta határozzák meg. Egészen 2015-ig az ezüstárnál említett három cég, valamint a Barclays Capital és a Societé Generale működött ebben együtt videokonferencia formájában, ahol a hagyományokra ügyelve kis zászlókkal adtak jeleket egymásnak. 

2015. március 20-ától itt is modern, aukciós ármegállapítás jött létre. Délelőtt 10.30-kor, és délután 15.00-kor kezdődik a vételi és eladási ajánlatokat egymásnak eresztő elektronikus aukció, ezekből alakul ki a délelőtti "AM", illetve a délutáni "PM" aranyár, melynek a neve LBMA Gold Price.

Hasonlóan működik a platina és a palládium árának kialakítása: itt LBMA Platinum Price és LBMA Palladium Price a mértékadó napi árak neve. 

Comex árutőzsde New York 

A Comex-en elsősorban határidős és opciós ügyleteket kötnek, a befektetési alapok tevékenysége itt koncentrálódik.

Nincs listázható termék ebben a kategóriában.

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.