Menü
Your Cart

Az arany varázslata 100 Euro osztrák arany sorozat (2019 - 2025)


A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019.10.16-án indította útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatát Die Magie des Goldes - Az arany varázslata címen. A sorozat évente megjelenő hat érméje azt mutatja be, hogy viszonyultak a régi nagy civilizációk ehhez a varázslatos nemesfémhez. Az első érme Mezopotámiába kalauzol, a későbbiek az ókori Egyiptom, az Inka birodalom, a szkíták, India és Kína aranykincseit mutatják majd be.

AZ ELSŐ ÉRME (2019) az ókori Mezopotámiába, a Tigris és az Eufrátesz folyók vidékére visz bennünket. Itt az aranyat isteni eredetű fémnek tartották, csak a magasrangú vezetők és a papság birtokolhatták, mindenki másnak kötelezően be kellett szolgáltatni aranyát nekik. Az aranyat főként Egyiptomból szerezték be, ahol - hitük szerint - az utcák is arannyal voltak kirakva. 

Az érme értékoldala legendás királyukat, II. Nabukodonozort ábrázolja (Kr.e. 640-562), akit az Ószövetség is több helyen említ. Dániel könyve szerint hatalmas szobrot állíttatott aranyból, és alattvalóit arra kötelezte, hogy térden állva imádják a bálványt. Az érme másik oldalán Ur városának ásatásain 1929-ben megtalált, 4500 éves arany bikafej látható, amely egy hárfát díszített, és jelenleg a British Múzeumban tekinthető meg. 

A MÁSODIK ÉRME (2020) témája az ókori Egyiptom, ahol az aranyat az örökkévalóság szimbólumának, az "istenek húsának" tartották. 

Az érme hátoldalán a világ egyik legismertebb ókori műtárgya, a gyermekkirály Tutankhamon több mint 3000 éves halotti maszkja látható. Ezt a drágakövekkel díszített, 10 kilogramm aranyból készült kincset 1922-ben találta meg a brit Howard Carter régész a Királyok völgyének egyik addig feltáratlan (és ki nem rabolt) sírkamrájában. Ma a Kairóban, az Egyiptomi Régiségek Múzeumában kiállítva kápráztatja el a látogatókat.  

Az érme értékoldalán Tutankhamon apja, Akhenaten térdel, és a Napistent dicsőíti. A háttérben egy szarkofágban fáraó múmiája fekszik, a szarkofág alatt az arany hieroglifája látható.

A HARMADIK ÉRME (2021) témája az inkák birodalma, ahol az aranyat "a nap könnyeinek" vélték.  Az inka birodalom a 13-16 században a mai Ecuadortól Chiléig húzódott, és több száz törzset foglalt magában. Az inkák az aranyművességnek vallási rituális jelleget adtak, csodálatos műalkotásokat készítettek a nemesfémből. Az élők közül egyedül az uralkodó viselhetett aranyékszereket, ezzel mutatva, hogy ő a Napisten egyetlen leszármazottja és képviselője. Alkotásaik közül sajnos kevés maradt fenn a hódító spanyolok aranyéhsége miatt, mivel ők mindent beolvasztottak és hazaszállítottak.

Az érme hátoldalán lámafigura látható, amelyet isteni áldozatként ajánlottak fel (a British Museumban őriznek egy ilyen példányt). Mögötte a legendás aranytemplom kapuja jelenik meg, mellette a könnyező Napisten.   

Az érme értékoldalán a stuttgarti Linden Múzeumban őrzött inka aranyfigura fejrészét ábrázolták. Az inka nemesifjak fülét szertartásosan kilyukasztották, nehéz fülbevalók hordásától megnyúlt fülcimpájuk miatt a spanyolok "nagyfülűeknek (Orejón) nevezték őket.  

A NEGYEDIK ÉRMÉT (2022) a szkíta népek és az arany mély kapcsolatának szentelték. Az érme hátoldalán harcban összefonódó állatok láthatók egy késői szkíta aranydíszről, amely az Ermitázs múzeumban látható, I. Péter cár gyűjteményében. Az értékoldalon szkíta lovas harcos látható.   

 

 Az arany varázslata - Az inkák aranya 2021 100 Euro proof arany pénzérme  Az arany varázslata - Az inkák aranya 2021 100 Euro proof arany pénzérme
Rendelhető
Gyártó: Münze Österreich Cikkszám: G-AT-MagInka21
Osztrák arany sorozat harmadik érméje!A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019. októberében indította útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatát Die M..
499 800 Ft
Nettó ár:499 800 Ft
Az arany varázslata - A fáraók aranya 2020 100 Euro proof arany pénzérme Az arany varázslata - A fáraók aranya 2020 100 Euro proof arany pénzérme
Beszerzésére kérje ajánlatunkat!
Gyártó: Münze Österreich Cikkszám: G-AT-MagPhar20
Osztrák arany sorozat második érméje!A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019. októberében indította útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatát..
0 Ft
Nettó ár:0 Ft
Az arany varázslata - A szkíták aranya 2022 100 Euro proof arany pénzérme Az arany varázslata - A szkíták aranya 2022 100 Euro proof arany pénzérme
Rendelhető
Gyártó: Münze Österreich Cikkszám: G-AT-MagSkyth22
Osztrák arany sorozat negyedik érméje!A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019. októberében indította útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatát Die M..
499 800 Ft
Nettó ár:499 800 Ft
Az arany varázslata - Arany India 2023 100 Euro proof arany pénzérme Az arany varázslata - Arany India 2023 100 Euro proof arany pénzérme
Rendelhető
Gyártó: Münze Österreich Cikkszám: G-AT-MagIndien23
Osztrák arany sorozat ötödik érméje!A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019. októberében indította útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatá..
499 800 Ft
Nettó ár:499 800 Ft
Az arany varázslata - Mezopotámia 2019 100 Euro proof arany pénzérme Az arany varázslata - Mezopotámia 2019 100 Euro proof arany pénzérme
Rendelhető
Gyártó: Münze Österreich Cikkszám: G-AT-MagMeso19
2019-ben indult osztrák arany sorozat!A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019.10.16-án indítja útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatát Die Magie des Goldes - Az arany var&a..
499 800 Ft
Nettó ár:499 800 Ft
Tételek: 1 - 5 / 5 (1 oldal)
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.