Menü
Your Cart

Amerikai Bölény (Buffalo) arany pénzérme


Az amerikai kormányzat 2005-ben határozta el egy újabb befektetési érme kiadását, amellyel azokat a gyűjtőket és befektetőket akarták megnyerni, akik eddig a 917/1000 finomságú Gold Eagle (Arany Sas) helyett inkább a színarany kanadai Maple vagy más külföldi érméket vásárolták.

Az érme mindkét oldalának motívumát egy korábbi érméről kölcsönözték. A híres „indiánfejes” vagy „bölényes” ötcentes érme két nagyon jellegzetesen amerikai motívumát 1913-ban tervezte James Earle Fraser szobrászművész, az arany Sas megalkotójának, St.Gaudens-nek a tanítványa. Három különböző törzsből származó indián főnök ült modellt a művésznek, az ő vonásaikból gyúrta össze Fraser az érme markáns indián profilképét.

A másik oldal bölény-motívumához állítólag New York város Central Park állatkertjének attrakciója, a Fekete Gyémánt (Black Diamond) névre hallgató óriási bölény „állt modellt”. Ebben az időben az amerikai prériken vágtázó hatalmas bölénycsordáknak már csak az emléke létezett. Az ötcentest kisebb változtatásokkal egészen 1938-ig évente kiadták 

​Ezt a nagy múltú érmét készítették el 1 uncia aranyból először 2006-ban. Az éves darabszáma 200.000 darab körül alakul, jelentősen kisebb, mint a sokmilliós példányban vert Eagle aranyé. Mint minden amerikai befektetési érme, ez is a New York állambeli West Point verdében készül, de a verde W jelével csak a tükörveretű, limitált példányokat látják el. A normál vereteket légmentesen fóliázva szállítják, ez látható a fotókon.

2008-ban kiadtak tized-, negyed- és félunciás Bölényt is, ennek a folytatását azóta is ígérik.

US Buffalo / Bölény 1 uncia arany pénzérme - vegyes évjáratok US Buffalo / Bölény 1 uncia arany pénzérme - vegyes évjáratok
Nincs készleten
Gyártó: US Mint Cikkszám: G-US-Buff1ozV
"Használt", régebbi érmék, évjárat választás nélkül.Az amerikai kormányzat 2005-ben határozta el egy újabb befektetési érme kiadását, amellyel azokat a gyűjtőket é..
0 Ft
Nettó ár:0 Ft
US Buffalo / Bölény 2024 1 uncia arany pénzérme US Buffalo / Bölény 2024 1 uncia arany pénzérme
Rendelhető
Gyártó: US Mint Cikkszám: G-US-Buff1oz24
Az amerikai kormányzat 2005-ben határozta el egy újabb befektetési érme kiadását, amellyel azokat a gyűjtőket és befektetőket akarták megnyerni, akik eddig a 917/1000 finomságú Gold Eagle (Arany Sas) helyett inkább a..
953 330 Ft
Nettó ár:953 330 Ft
Tételek: 1 - 2 / 2 (1 oldal)
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.