Bevásárlókosár

Tételek
Kategóriák

Sovereign 2019 brit arany pénzérme

Sovereign 2019 brit arany pénzérme
Gyártó: The Royal Mint
Cikkszám: G-GB-Sovereign19
Készletállapot: Rendelhető (7-14 nap)
Leírás


A híres Sovereign 1/4 unciánál (7,775 gramm) valamivel kevesebb, 7,322 gramm színaranyat tartalmaz, a világon mindenhol ismert, keresett befektetési érme. Fajlagos (grammra vetített) ára ugyanolyan kedvező, mint a Philhamonikeré vagy Krugerrandé. 

Az arany Sovereign a brit pénztörténet egyik jellegzetes érméje. A britek igyekeznek mindenben „különcködni”: az érme érdekessége, hogy az aranypénzrendszer idején névértékkel rendelkezett ugyan (1 font = 20 shilling), de ez nem szerepel az érmén.

A mai finomsági fokát VIII. Henrik idején, 1526-ban nyerte el. Az 1816-os nagy érmereform óta a Sovereign érmék aranytartalma 7,322 gramm. Ekkortól használják a hátlapján a Benedetto Pistrucci által tervezett Sárkányölő Szent György motívumot (innen a B.P. monogram az évszámtól jobbra), amelyet címeres hátlappal váltogattak.

Leggyakrabban Viktória királynő képmásaival találkozhatunk az 1800-as évekből. II. Erzsébet szintén több változatban jelenik meg az érméken: fiatalon hajpánttal, majd több életkorban koronával a fején.

Ma az érméket a Királyi Pénzverde wales-i, Llantrisat-ban található üzemében verik, amelyet a hadsereg egységei őriznek. Legutóbbi látogatásunkkor a közelébe sem tudtunk jutni, látogatóközpontot sem tartanak fenn.

Részletesebb ismertetőnket a Sovereign érmék történetéről IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

Sovereign 2019 brit arany pénzérme
Érmeadatok
Anyag arany
Tömeg 7,988 g
Finomság 916,7/1000
Tiszta tömeg 7,322 g
Átmérő 22,05 mm
Névérték 20 shilling
Gyártó The Royal Mint
Kibocsátás éve 2019
Kiadott darabszám n/a
Tanúsítvány nincs
Díszdoboz nincs
Ezüst Panda Online Érmebolt © 2019 || A honlap az OpenCart szabadfelhasználású szoftverével készült. || A programozói munkákat a HesW végezte el.