Menü
Your Cart

A palládium mint befektetési termék

A palládium a platina-csoport átmeneti fémei közé tartozik, többek között a ródiummal és irídiummal együtt. 1802-ben fedezte fel W.H. Wollaston brit vegyész, és az akkor frissen felfedezett Pallas aszteroidáról nevezte el.

Érc formában ritkán fordul elő a Földön, a készletek 80%-a két országban, Oroszországban és Dél-Afrikában koncentrálódik, kisebb mennyiséget rejt a Föld mélye Kanadában és az USA-ban. Évente 220 tonna körüli mennyiséget bányásznak, a kereslet viszont évi 300 tonna, a különbözetet újrahasznosítás fedezi.

Az éves igény felét gépjármű katalizátorok gyártásához használják fel, ezen kívül fontos szerepe van a fogászatban, ékszerek és orvosi eszközök előállításában. A jövőben egyre nagyobb jelentőségre tehet szert, mint a hidrogén üzemanyagcellák kulcsfontosságú alkotó eleme.

A befektetői és spekulációs kereslet igen erős a palládium iránt, már tőzsdei palládium-alap (ETF) is létezik. A palládium ISO devizakóddal is rendelkezik (XPD) , a fémek közül csak az arany (XAU), az ezüst (XAG) és a platina (XPT) kapott ilyet.

Az orosz kormány devizaszerzés céljából időnként a piacra juttat kisebb mennyiségeket a szocialista érában felhalmozott stratégiai készleteiből, amelynek mennyiségét – az éves bányászott mennyiséggel együtt – államtitokként kezelik. Az elemzők a következő évekre palládium hiánnyal számolnak, amit tovább ronthat az ukrajnai helyzet miatti embargó Oroszország ellen.

A palládiumot a kisbefektetők főleg lapkák és rudak formájában vásárolhatják meg, az érmék ritkák, főleg orosz (szovjet), kanadai és ausztrál kiadásokkal találkozhatunk.

​Fotó a Wikipédiáról (jobbra fent):

"Palladium" by Jurii - http://images-of-elements.com/palladium.php. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.

Palládium 10x1gramm Multicard Argor-Heraeus (svájci) Palládium 10x1gramm Multicard Argor-Heraeus (svájci)
Nincs készleten
Gyártó: Argor-Heraeus Cikkszám: PD-CH-10gMultiAH
10 db 1 grammos palládium lapkát tartalmazó befektetési termék a világ egyik legismertebb, és legnagyobb nemesfémolvasztó cégétől, a svájci Argor-Heraeus-tól. A palládiumról mint befektetési termékről IDE KATTINTVA olvashatja írásunkat. ..
0 Ft
Nettó ár:0 Ft
Gyártó: Argor-Heraeus Cikkszám: PD-CH-1gAH
A legkisebb, 1 grammos palládium lapkát tartalmazó befektetési termék a világ egyik legismertebb, és legnagyobb nemesfémolvasztó cégétől, a svájci Argor-Heraeus-tól. A pallád..
29 990 Ft
Nettó ár:29 990 Ft
Palládium rúd 1 uncia Argor-Heraeus (svájci) Palládium rúd 1 uncia Argor-Heraeus (svájci)
Rendelhető
Gyártó: Argor-Heraeus Cikkszám: PD-CH-1ozAHbar
Hosszú idő után most kapható!Egy unciás palládium tömb a világ egyik legismertebb, és legnagyobb nemesfémolvasztó cégétől, a svájci Argor-Heraeus-tól. A palládiumró..
536 210 Ft
Nettó ár:536 210 Ft
Tételek: 1 - 3 / 3 (1 oldal)
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.