Menü
Your Cart

Ausztrália királynője? Miért szerepel annyi érmén az angol királynő?

Sokan kérdezik, hogy miért díszíti (nem mindenki így fogalmaz) a kanadai, ausztrál, tuvalui és sok más országból származó pénzérméket is az angol királynő portréja. Tapasztalatunk szerint még az adott országokban sem mindenki van ezzel tisztában, bár az iskolában tanulták. Utánajártunk, és röviden összefoglaljuk az okát.

A Nagy-Britannia gyarmatbirodalmába tartozó országok a 20. század második felében sorra függetlenné váltak. Elsőként az 1947-ben függetlenedett India jelentette be, hogy köztársaságként működik ugyan tovább, de csatlakozna az 1926-ban létrejött Brit Nemzetközösséghez, majd a többi volt gyarmat is sorra felismerte a volt gyarmatosítóval való szorosabb kapcsolat előnyeit. 1949-től ez a szervezet Nemzetközösség (Commonwealth of Nations) néven működik, jelenleg 53 ország (főként köztársaságok, és néhány monarchia) tartozik a Nemzetközösséghez. Az angol királynő (akárcsak előtte apja, VI. György király) a Nemzetközösség feje.

Szorosabb a kapcsolata a Királynővel azon 16 nemzetközösségi országnak, amelyek őt ismerik el uralkodójuknak és egyben államfőjüknek. Ezek a „Nemzetközösségi királyságok” (Commonwealth Realms), közülük a fontosabbak (legalábbis önző érmegyűjtői szempontjaink szerint): Kanada, Ausztrália, Új-Zéland (a hozzá tartozó Cook-szigetekkel), Bahamák, Tuvalu, Jamaica és természetesen az Egyesült Királyság. A többi kis szigetország.

Kanada példáján illusztrálva a Királynő szerepét: Kanada alkotmányos monarchia, parlamentáris demokráciaként működik. Államfője a Királynő, akit a Főkormányzó képvisel, de a döntéseket a kormány hozza, a Királynő szerepe szimbolikus és reprezentációs. Az ő személye testesíti meg az államot, rá esküsznek fel a miniszterek, hivatalnokok, katonák.

A Királynő teljes címe Kanadában például: „Második Erzsébet, Isten kegyelméből az Egyesült Királyság, Kanada és más királyságai és területei királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője” (Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom, Canada and Her other Realms and Territories, Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith). Nagyon hasonló titulussal bír a többi királyságban is.

Államjogi szempontból nagyon fontos, hogy a Királynő ezen országoknak külön-külön az uralkodója, ezek rajta keresztül nem állnak alá- vagy fölérendeltségi viszonyban.

A Királynőt trónra lépése óta eddig öt hivatalos érmeportréval (definitive coinage portrait) szerepeltették az érméken, kis késéssel az életkorához idősítve. Az ötödik portré éppen 2015-ben jelenik meg, ebben az évben vannak a 4. és az 5. portréval kiadott érmék is. 

2015-ben jelentős jubileumot ért meg Őfelsége: ő lett a leghosszabban regnáló brit Uralkodó (the longest reigning Monarch), megelőzve az eddigi rekordert, Viktória királynőt, aki 63 évig és 216 napig volt trónon. Ezen jeles alkalomból is számos érmével köszöntötték, akárcsak 2016-ban, amikor a 90. születésnapját ünnepelte.

Nincs listázható termék ebben a kategóriában.

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatvédelmi nyilatkozat.