Az elmúlt hetek, hónapok eseményei az élet és a gazdaság minden területén felborították a megszokott rendet. Nem kivétel ez alól a nemesfémek kereskedelme sem.

A koronavírus terjedésének nehezítésére hozott intézkedések nyomán határozatlan időre bezártak, vagy csökkentett kapacitással termelnek az öntödék, pénzverdék világszerte. Hiába van nyersanyag (arany, ezüst, platina nagy tömbökben), nincs, aki feldolgozza, szállítsa. Teljesen leálltak a tengerentúli gyártók is, a kedvelt ausztrál és kanadai termékek egyáltalán nem rendelhetők.

Az ezüst már hetekkel ezelőtt teljesen eltűnt a piacról. Érdekes volt megfigyelni, hogy amikor a csökkenő jövőbeli ipari kereslet miatt – az ezüst 60%-át az ipar használja, a fennmaradó rész csak a befektetési kereslet – március közepén hirtelen lecsökkent az ezüst tőzsdei, „papír” ára, a fizikai ezüst azonnal „felszívódott”. Aki valóban rendelkezett kézzel fogható ezüsttel, az egész egyszerűen nem adta annyiért, amennyit a tőzsde a maga bölcsességében éppen megállapított. Azóta az árak emelkednek, vennénk ezüstöt magasabb áron is, de a leállás miatt már nem tudunk.

Napi kapcsolatban állunk a külföldi gyártókkal, borúsak az előrejelzéseik, az elkövetkező hónapokban nem várják a helyzet javulását, a gyártás és a szállítások beindulását.

Az aranyról: az osztrák állami pénzverdénél még kapható nagyon korlátozott választékban néhány arany befektetési érme, ezeket kigyűjtöttük webáruházunk kezdőlapjára, a Kiemelt termékek alá. Ezek is percenként változnak, leginkább fogynak. Lapkák, rudak egyáltalán nem kaphatók, semmilyen méretben. Igyekeznénk a kínálatot és az árakat naprakészen tartani, de ez szinte képtelenség. Most sajnos nem az a kérdés, hogy milyen aranyat szeretnénk, hanem hogy milyen van. Az árakat nem segíti a forint romlása sem.

A megrendelt termékek szállítása kicsit lassúbb a megszokottnál, de működik. Pár héttel ezelőtt még vígan suhantunk át az alig látható uniós határokon, ma annak is nagyon örülünk, hogy az értékszállítmányok mozoghatnak.

A legtöbb embernek a jelenlegi helyzetben sajnos nagyobb gondjai is vannak, mint az, hogy honnan vásároljon aranyat. Aki olyan szerencsés, hogy azon gondolkodhat, miként védje meg vagyonát, megtakarításait a kiszámíthatatlan körülményektől, a papírvaluták romlásától, forduljon hozzánk bizalommal, a korlátozott lehetőségeken belül változatlanul naprakészen állunk rendelkezésükre.