Március óta folyamatosan arról kellett beszámolnunk hírleveleinkben, hogy akadozik a nemesfém érmék és rudak gyártása. A nyugat-európai verdék kényszerű tavaszi leállása majd újraindulása óta a befektetési arany érmékből szűkös a választék, az 1 unciás méretek a legtöbb érméből már kaphatók, a kisebbek nagyon ritkán. Idei veretű Amerikai Sas hónapok óta nem szállt felénk, jelenleg csak az osztrák Philharmonikerből teljes a paletta. Svájci aranyrudak már vannak, de az ezüst- és platinarudak még mindig hiánycikknek számítanak.

A vírushelyzet okozta gazdasági bizonytalanság tovább emelte az arany árát, a meggyengült forintunkkal hamar eljött a 600.000 Ft feletti unciák kora. Az ezüstöt mintha elfelejtették volna a befektetők, az arany/ezüst árarány az irreális 1:110 értékre is lecsökkent. Az elmúlt hetekben talált magára az olcsóbbik nemesfém, mostanában újra 1:70 körüli arányt láthatunk.

Az ezüst áremelkedés nálunk ahhoz vezetett, hogy vásárlóink kisöpörték minden, 10.000 Ft körüli ezüst érménket. Az új árakon szeptemberben érkező utánpótlásnál fájó szívvel hozzá kell szoknunk a 13.000 Ft körüli ÁFÁ-s árakhoz. Érmeboltunk 2009-es indulásakor épp a feléért tudtuk adni az unciás ezüstöket!

Sajnos ennyit ér reálértékben a mennyiségi könnyítésekkel, gombnyomással történő pénzteremtéssel felhigított digitális papírpénzünk...