2023. október 27.

A bécsi állami pénzverde, a Münze Österreich 2019. októberében indította útjára új, fél unciás tükörveretű arany sorozatát Die Magie des Goldes - Az arany varázslata címen. A sorozat hat érméje azt mutatja be a tőlük megszokott részletgazdagsággal, hogy viszonyultak a régi nagy civilizációk ehhez a varázslatos nemesfémhez. Az ötödik érme 2023. október 18-án jelent meg.

India az istenek és az arany földje: a legtöbb ékszert, érmét és műtárgyat ősidők óta aranyból készítik, az aranynak óriási szerepe van a hétköznapi emberek anyagi biztonságának megőrzésében. Az érme értékoldalán Laksmi istennőt ábrázolják lótuszvirágon ülve, feldíszített elefántok között, amint négy keze közül kettővel aranypénzeket nyújt felénk. Laksmi a szerencse és a jólét istennője, a legfontosabb indiai fesztivál, a Divali "fényünnep" harmadik napját neki szentelik. Ekkor lámpásokat tesznek a házak ablakába, hogy Laksmi - és vele a jólét - betaláljon a házba. Az istennő lábánál a  निष्क (niska) szanszkrit felirat látható, jelentése "kis aranykorong", vélhetőleg pénzügyi célokra.

Az érme hátoldalán Krisna látható, aki Laksmi hitvesének, Visnu istennek egyik reinkarnációja. Krisnát pompás aranyékszerekkel ábrázolják.    

A 2024-ben megjelenő, utolsó érme Kína aranykincseit mutatja majd be.